Vaststellen hooggevoeligheid

Vaststellen

Laten we hierbij maar meteen met de deur in huis vallen: hooggevoeligheid is een persoonlijkheidstrek en geen stoornis. Om die reden zijn er geen testen waarbij ‘de diagnose hooggevoeligheid’ gesteld kan worden. Toch is het wel degelijk mogelijk om hooggevoeligheid vast te stellen. Bij Het kleine egeltje kan er door middel van vragenlijsten en/of gesprekken in beeld gebracht worden of er waarschijnlijk wel óf niet sprake is van hooggevoeligheid.

Zintuigelijke prikkelverwerking

Ook kan bij kinderen tot 12 jaar de zintuigelijke prikkelverwerking in kaart gebracht worden. Dat betekent eigenlijk dat er bekeken wordt of een kind prikkelzoekend of prikkelvermijdend is, maar ook hoe een kind prikkels opmerkt (bijvoorbeeld té goed -snel overprikkeld- of té weinig – snel onderprikkeld-). Aan de hand hiervan kunnen bruikbare tips meegegeven worden.

Geen hooggevoeligheid?

Mocht er uiteindelijk geen sprake zijn van hooggevoeligheid, dan kunnen er op basis van het onderzoek toch aanwijzingen naar voren gekomen zijn voor wat mogelijk wél speelt. Denk aan: hypergevoeligheid, verstoorde prikkelverwerking of autisme.